tisdag 22 december 2015


När jag var liten bodde vår familj i en liten lägenhet på ett rum och kök. Den låg på Karlbergsvägen 25 i Vasastan i Stockholms norra innerstad, Där bodde jag, sju år, mamma och min styvfar. Det var kallt, mörkt och dragigt. Rummet värmdes upp med en kakelugn och ett varnolenelement.
 Sängskåpet på bilden innehöll min säng och till höger skymtar man bäddsoffan. Under akvariet kan man se vår radioapparat.Lägenheten var mörk då den låg på nedre botten och det inte kom mycket ljus genom fönstret. Här sitter jag och mamma på golvet framför kakelugnen, där elden sprakar för fullt. Mamma spelade munspel och jag cittra. Man kan skymta ett strykjärn på golvet bredvid kakelugnen.

En fest med släkt och vänner skulle förevigas med ett gruppfoto. Några skulle skämta till det lite på bild. Mamma och kusin Barbro hade lånat herrarnas kavajer och hattar och låtsades dricka ur ölflaskor. Mormor lutar huvudet mot akvariet och vet inte vad hon ska tycka. Jag sitter i randig tröja längst fram.

I hallen fanns en rejäl elmätare på väggen. Man kan se att faneren på ytterdörren har börjat bubbla sig av den råa fukten i lägenheten. Min mamma står i mitten med några damer som just kommit från Göteborg på besök.

Till Lucia hade jag klätt ut mig till stjärngosse och sjunger för mamma som precis vaknat. Det var ju kallt och dragigt, så jag har skorna på mig. På det lilla bordet står det uppdukat tekoppar och ett fat med bullar. Jag har fått låna en av Valles vita skjortor, vilken fick fungera som stjärngossedräkt.


Julafton med många julklappar. Fast det var december och kallt skulle pojkar i min ålder ha kortbyxor. Tjocka strumpor skyddade dock mot drag och kyla. Jag har just fått ett riktigt stort paket. Man kan se lyckan stråla i mina ögon.

Jag sitter längst till höger med två kamrater, som kommit och hälsat på - Marianne och Lasse. Den runda tygklädda pallen hade löst lock och innehöll mammas sysaker. Hon kallade det för en "butt".

Här har det blivit påsk och jag är utklädd till påskkärring med skurborste som kvast. Och en kaffepanna skulle det också vara med.

Mamma och jag i dörröppningen ut till hallen. Jag hade precis lärt mig att skriva och läser igenom ett brev som jag skulle ge till mamma.

Jag och styvfar med sin motorcykelutstyrsel står i dörröppningen ut till hallen. De tunga draperierna var till som skydd mot kylan från köket. Det lilla köket var så kallt att mor tog på sig en kappa när hon skulle laga mat.

Det var sensommar och jag hade precis kommit hem från Öråker gård, där jag hade fått vistas under sommaren. Jag hade fått en lillebror och det här är första gången jag såg honom. Han låg och sov och jag tyckte han mest liknade en söt docka.

Jag sitter vid fönstret och gör läxor. Rullgardinen är nerdragen framför fönstret. Nyfödda lillebror ligger i sin krubba - en ombyggd tvättkorg.

Idag finns inte vår lägenhet kvar. Den är nu ombyggd till ett cykelstall. Där öppningen in till cykelstallet är låg fönstret till vårt rum. Till höger om källardörren fanns på den tiden fönstret till vårt lilla kök. Om man gick in genom porten, med beteckningen 25 C, så fanns entrén till vår lägenhet där inne till höger. Denna bild är tagen i nutid.